Sivasımız; verimli toprakları, yeraltı ve yerüstü zenginlikleri, dünyaya mal olmuş kültür varlıklarıyla, Kangal ve damızlık keçi ırkıyla, spor dallarında çıkardığı dünya şampiyonlarıyla, Sivasspor ile hepimizin gurur kaynağı olmuştur.
Merkezi ve olumlu özelliklerine rağmen Sivas ülkemizin en fazla göç veren illeri arasında yinede yerini almıştır. Sivas nüfusunun on katı Sivas dışında yaşamını sürdürmektedir. Sivaslı hemşehrilerimizin en fazla yaşadığı bu illerden birisi de İstanbul’dur. Hemşehrilerimiz göç edip yaşadıkları yerlerde girişimcilik, samimiyet, tevazu ve özverili halim selim ruhuyla hep öncü olmayı başarmıştır.
Atalarımızın miras bıraktığı, çocukluğumuzun doğal ortamlarda geçtiği havasını soluduğumuz, suyunu içtiğimiz memleketimizin ve hemşerilik bağlarının güçlenmesi gerektiğinini bir kez daha kavramanın sorumluluğunu taşıyoruz. Bu duyguların haklı sevinciyle derneğimizi kurmuş bulunuyoruz.
Değerli hemşerilerim, sizlere sormak istediğim, cevabı kolay bir soru var. O da şu: Sivas neresidir? doğusunda şu il, batısında, güneyinde, kuzeyinde bu il var demek Sivas’ın neresi olduğuna bu kadar kolay yanıt verebilir miyiz? Sivas’ı harita üzerinde göstermek, barındırdığı ilçeleri sayıp sınırlarını belirlemek kolay olabilir. Ancak bu Sivas neresidir sorusuna cevap olamaz. Sivas’ın neyi var neyi yok tarihte hangi sorumlulukları üstlenmiştir. Sivas’ın geçmişi ve geleceği nedir, Sivaslı olmak ne demektir? Bir Sivaslı kendini nasıl ifade eder? Komşularımız Yozgat, Tokat, Ordu, Giresun, Erzincan, Malatya, Kahramanmaraş, Kayserilinin, ikamet ettiğimiz İstanbulun, ülkemiz Türkiyenin, gezegenimiz Dünyanın gözünde Sivaslı kimdir? Ne yer, ne içer, nasıl konuşur, nasıl yaşar? Yiğido Sivaslının alamet-i farikası nedir? Vazgeçemediği memleketine olan düşkünlüğümü hafta sonu geldiğinde, nerede, hangi coğrafyada olursa olsun Sivas köftesi, katmeri ve bir hemşerisini arayışı mıdır, arabasının arkasına 58 plakası yazması mıdır, deyiş ve türkülerini söylemesi yada dinlemesi midir. Sivaslıyı Sivaslı yapan nedir?
Değerli hemşerilerim, bu soruların cevabını birlik beraberlik içerisinde hep birlikte aramalıyız. Sivaslı olmayı ne şivesi ile konuşması, ne de etli ekmek, pide tutkusu açıklayamaz. Sivaslılık bütün bunların ötesinde bir tarifi vardır. Sivaslılık, tarihin derinliklerinden aldığı sorumluluğu milli mücadele yıllarında olduğu gibi ülkemizin bekası için milli duruşu olan ve hazır kıta bekleyendir. Dinini, Vatanını, bayrağını, ezanını sevenlerle beraber olmaktır. Geçmişte olduğu gibi bugünde ülkemizin üzerinde hain emelleri olan kıtalar ötesinden gelip dünyanın her ülkesini karıştıran Amerika ve işbirlikçisi batılı devletlerin bu arzularını kursaklarında bırakmaktır.
Gelecek nesillere daha refah gelişmiş huzurlu bir vatan bırakmaktır. Sivaslılık; milli duruşunu bozmayanların yanında olmaktır. Sivaslı olmak her engele rağmen Sivasın marka değerini yükseltmektir. Geçmişte bireysel girişimci ruhuyla bu başarıyı yakalayanlar olmuştur. İşte Sivaslı olmak sürekli gelişen ve değişen dünyada geçmişinden ders alarak bu başarıyı ortak akılla ekip çalışmalarıyla daha verimli hale getirmektir. Başarıyı yükseklere daha yükseklere taşıma sorumluluğunu almaktır.
Değerli hemşerilerim, Sivas’a gitmek artık çok kolaydır. Uçak, hızlı tren, araba ya da otobüs yolculuğuna birde sadece bir miktar paraya ve zamana bakar. Hiç olmazsa yılda bir defada olsa sıla-i rahim yapmak o toprakları ziyaret etmek vefa borcumuzdur. Sivas daima zor zamanların şehri olmuştur. Düşman ayağının değmediği nadide bir şehirdir. Bu yüzdendir ki Sivasın kurtuluşu diye bir tarih yoktur. Sivas; ilim, irfan, tarih, kültürün, sanatın, sazın sözle birleştiği hoş sedanın tüm yurda, dünyaya açılan huzur kapısıdır. Sivas sıradan bir şehir değildir. Sivas vefalı şehirdir. Sivaslıyım diyen bu maddi ve manevi sorumluluğu taşır.
Sevgili hemşerilerim: derneğimiz bir özlem ve hasret duygusunun neticesinde ihtiyaç olarak doğmuştur. Tabelasıyla, mekanıyla, sohbet muhabbetiyle, sazıyla sözüyle, kültürel değerleriyle Türkiye’nin dört bir yanına dağılmış bu dernekler Sivas’ın ta kendisidir. Buralara gitmek Sivas’a sahip çıkmaktır. Memleketini hatırlamaktır. Hasret ve özlemini gidermektir. Bu yüzden derneklerimize sahip çıkalım, üye olalım, görev alalım bu güzellikleri birlikte yaşatalım. Bu duygu ve düşüncelerle derneğimizin kurulmasına katkı sunan, emeği geçen herkese teşekkür eder, en derin hürmet ve saygılarımı sunarım.